Skip to main content

FRISKT TANDKÖTT

Att ha problem med tandköttet är vanligt

Miljontals vuxna människor har någon form av tandköttssjukdom, men bara en bråkdel upptäcker det då smärta inte är ett tidigt symtom. Att ignorera lite blod i handfatet efter att ha borstat tänderna eller använt tandtråd låter kanske inte så farligt, men det finns god anledning till att hålla koll på sådana signaler. Det är tecken på tandköttsinflammation, en lättbehandlad form av tandköttssjukdom som du kan bli av med helt och hållet. Om det lämnas obehandlat, kan det lindriga stadiet utvecklas till en allvarligare form som kan ge permanenta skador på benet och vävnaden som håller tänderna på plats.

Den vanligaste orsaken till tandköttsinflammation är en oregelbunden munvårdsrutin. Felaktig teknik när du borstar tänderna kan också bidra till att problemet förvärras. När du inte borstar, använder tandtråd noggrant och sköljer med munskölj regelbundet, tillåts mat och bakterier att strategiskt placera sig mellan tänder och tandkött där de tryggt kan växa och bilda plack. Plackuppbyggnaden vid tandköttskanten kan då hårdna till tandsten, om den inte tas bort med noggrann rengöring. Tandsten kan bara avlägsnas hos tandläkaren med speciella verktyg.

Den goda nyheten är att tandköttsinflammation kan behandlas genom en förbättrad munvårdsrutin hemma och tätare besök hos tandläkaren för att ta bort plack och tandsten med speciella verktyg. Förhindra utvecklingen av tandköttssjukdom genom att borsta tänderna efter maten, använda tandtråd och skölja med munskölj två gånger per dag.

Listerine® erbjuder munskölj som främjar ett friskt tandkött. Här kan du läsa mer om Listerine® Teeth & Gum Defence och Listerine® Fresh Ginger & Lime Milder Taste.

Tandköttsinflammation är det tidiga stadiet av tandköttssjukdom, som är vanligt bland vuxna. Tandköttsinflammation är det tidiga stadiet av tandköttssjukdom, som är vanligt bland vuxna. The World Dental Federation (FDI) uppskattar att 15% - 20% av vuxna i medelåldern lider av den allvarligare formen av sjukdomen, parodontit.

Tillbaka till toppen

Det är lätt att missa symtomen på tandköttsinflammation. Men om du har rött, svullet tandkött som lätt blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd, kan du ha tandköttsinflammation. Det är inte säkert att inflammationen gör ont, och därför kan det vara lätt att missa. Ett friskt tandkött är fast och har en blekrosa färg. Om du lägger märke till att tandköttet drar sig tillbaka eller verkar försvinna från tanden, är det ännu ett tecken på tandköttsinflammation. Dålig andedräkt eller dålig smak i munnen, kan också tyda på tandköttsinflammation då plackuppbyggnad på tänder, tandkött och tunga vanligtvis är orsaken till dålig andedräkt. Andra förändringar i din mun som kan orsakas av tandköttssjukdom är ömt tandkött, nya ovanliga hålrum som bildats mellan tänderna, tänder som sitter löst och/eller att det känns märkligt när du biter eller hur tänderna möter varandra när du biter ihop. Det här är tecken som du inte bör ignorera. Om du agerar på dina tandköttsproblem finns det fortfarande en chans att undvika tandlossning.

Tillbaka till toppen

Det finns flera orsaker till att tandköttsinflammation uppstår. Den vanligaste orsaken är brister i den egna munvården, och felaktig teknik. Om du inte borstar tänderna, använder tandtråd och munskölj varje dag, kan bakterier stanna kvar och bilda en tjock beläggning – plack – vilket kan leda till tandsten och tandköttsinflammation, som i sin tur kan leda till tandlossning. Problemet kan också uppstå på grund av rökning som gör din mun mer sårbar för infektioner som tandköttsinflammation. Tandköttsproblem kan också uppstå på grund av kosten, om kosten innehåller mycket socker. Det finns även vissa receptbelagda mediciner som hämmar salivproduktionen och salivflödet, vilket ger en torr mun där bakterier lättare kan spridas. Om du är bekymrad för hur ditt tandkött påverkas, så prata med din läkare om dina mediciner. Ytterligare orsaker till tandköttsinflammation är ärftlighet inom familjen eller att ha sneda eller vridna tänder där ojämnheterna skapar fler utrymmen för plack att bildas. Vid graviditet eller andra hormonförändringar kan tandköttet bli mer mottagligt för tandköttsinflammation, och du kan uppleva ett inflammerat tandkött som är irriterat, svullet, rött och blöder lite vid tandborstning. Dessa symtom försvinner vanligtvis efter graviditeten.

Tillbaka till toppen

1. Förbättra din munvårdsrutin

Tandköttssjukdom utvecklas huvudsakligen när vi slarvat med munvården. Vid tandköttsinflammation är lösningen helt enkelt att skärpa till rutinen för att minska mängden bakterier i din mun. Att borsta tänderna efter maten, använda tandtråd och munskölj två gånger dagligen kan förhindra utvecklingen av tandköttssjukdom. Boka även regelbundna tandläkarbesök, eftersom när plack blir till tandsten, kan det bara tas bort hos tandläkaren. Tandköttsinflammation kan förhindras om du agerar i tid.

2. Få en grundlig rengöring
En djuprengöring hos tandläkare eller specialist en gång i halvåret är bästa sättet för att bli av med tandsten.

3. Fråga din tandläkare om fler råd kring tandköttssjukdom

Tillbaka till toppen

Så här hör de ihop: Tandköttssjukdom är den generella termen som beskriver bakterieinfektionen i munnen. Både tandköttsinflammation (gingivit) och tandlossning (parodontit) är ord som syftar på tandköttssjukdom – men de har inte samma innebörd, utan avser olika stadier av samma sjukdom.

Tandköttsinflammation är den tidiga, lindriga (och lätt behandlingsbara) typen av tandköttssjukdom. Den kännetecknas av rött, svullet tandkött som lätt blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Om den inte behandlas i tid med en förbättrad munvård, kan den utvecklas till den allvarligare (och mer svårbehandlade) formen av tandköttssjukdom som kallas parodontit. Parodontit angriper tandköttet, ben och vävnaden som håller tanden på plats, vilket lossar på tanden och gör att du så småningom tappar den. Tandköttssjukdom är den främsta anledningen till tandlossning. Därför är det bäst att agera på tandköttsproblem så tidigt som möjligt, genom att lägga upp en säker munvårdsrutin och följa den strikt.

Tillbaka till toppen

Blod i handfatet när du borstat tänderna eller använt tandtråd, är ett av de första tecknen på tandköttsinflammation, och det är ganska vanligt. Tandköttet går från friskt rosafärgat och fast till irriterat och rött på grund av att mängden plack har ökat på tänderna och det uppstår en inflammatorisk reaktion i tandköttet. När tandköttet är inflammerat och irriterat, blöder det lätt när du borstar eller använder tandtråd. Det finns en chans att bli av med tandköttsinflammationen helt och hållet under en tid när tandköttet blöder och är inflammerat, bara genom att förbättra munhygienen. Så, trots att tandköttsinflammation i sig inte är farligt, bör det tas på största allvar och behandlas i tid, då det kan utvecklas till den allvarligare formen av tandköttssjukdom (parodontit), som är den främsta anledningen till tandlossning hos vuxna. Se också till att boka regelbundna tandläkarbesök för att ta bort plack och tandsten.

Tillbaka till toppen

Du kan komma att se blod i handfatet när du spottar ut efter att ha borstat tänderna eller använt tandtråd. Men blödande tandkött är inte normalt och inte friskt. Det är tecken på tandköttsinflammation (gingivit). Blödande tandkött kan uppkomma tillsammans med andra tecken som är lätta att missa, som till exempel rött, svullet och irriterat tandkött. Om det lämnas obehandlat kan det leda till den allvarligare formen av tandköttssjukdom (parodontit) som angriper tandköttet och är främsta orsaken till tandlossning.

Tillbaka till toppen

Om du märker att tandköttet drar sig bort från tänderna och mer av de nedre delarna bli synliga, håller ditt tandkött på att dra sig tillbaka. Att tandköttet drar sig tillbaka är ett av de tydligaste tecknen på den allvarligare formen av tandköttssjukdom. Tillbakadraget tandkött gör att tandrötterna blottas och blir exponerade för skadliga bakterier.

Tillbaka till toppen

Det som är avgörande för att behandla tandköttsinflammation är att inte ignorera symtom som verkar ofarliga, som lite blod i handfatet när du använder tandtråd eller borstar tänderna, och/eller irriterat tandkött som ser rött och svullet ut. Om du märker av dessa symtom, boka en tid hos tandläkaren för att undersöka tänder och tandkött och ta reda på orsaken. Din tandläkare kanske rekommenderar en förbättrad munvårdsrutin som även inkluderar att använda munskölj. Om det har bildats fickor med bakterier runt tänderna och tandköttet börjat dra sig tillbaka, kan en djuprengöring hos tandläkare eller specialutbildad tandvårdspersonal rekommenderas. Den goda nyheten är att tandköttsinflammation är ett tidigt och lindrigt stadium av tandköttssjukdom som kan förebyggas. Med det sagt, så är tandköttsinflammation, om det inte behandlas, fortfarande en riskfaktor för att utveckla parodontit, som är den främsta orsaken till tandlossning hos vuxna.

Tillbaka till toppen

Om du känt att ditt tandkött eller dina tänder känns skrovliga eller ofräscha kan det bero på att ett tunt lager av bakterier har bildats, även kallat biofilm. Bakteriebeläggningar är normalt att få, men om du inte tar bort beläggningen varje dag, kan det utvecklas till plack. Plack bildas när mat som innehåller kolhydrater (socker och stärkelse) lämnas kvar på tänderna. Om du slarvar med tandborstning, tandtråd och munskölj kan bakteriebeläggningen hårdna och bli till tandsten (vanligtvis gulaktig till färgen). Den tjocka beläggningen kan bara helt avlägsnas hos tandläkaren med speciella verktyg.

Tillbaka till toppen

Vad gäller kosten så bör den munvårdsintresserade begränsa intaget av sockerrik och syrlig mat, och det finns även mat som är bra för ditt tandkött. Ingefära anses vara en helande växt. Med dess antiinflammatoriska egenskaper kan ingefära hjälpa till och bidra till en frisk vävnad i din mun. De kan också vara bra att äta grönsallad eller annan fiberrik, trådaktig mat som rå spenat, selleri och kokta bönor. Fibrerna kräver en hel del tuggande för att brytas ner. Den extra saliven som produceras när du tuggar neutraliserar munbakterier. Rå lök har en bakteriedödande egenskap som hjälper till att skydda mot tandköttssjukdom. För att hålla munnen frisk bör man borsta tänderna, använda tandtråd och munskölj regelbundet.

Tillbaka till toppen