Skip to main content

STARKA TÄNDER & KARIES

Är du orolig för kariesangrepp och hål i tänderna?

För att stärka tänderna och undvika dåliga nyheter hos tandläkaren finns det flera saker du kan göra för att förebygga munproblem. Och det är lättare att upprätthålla en frisk mun och förebygga karies om man förstår vad som orsakar hål i tänderna.

Ett hål i tanden innebär att en del av tanden är skadad. Det kan visa sig på olika sätt beroende på hur allvarlig skadan är och var i munnen den sitter. Vanligtvis märks inga symtom förrän hålet blivit större. Men om och när det uppstår symtom, kan det upptäckas på flera sätt. Du kan exempelvis drabbas av ilningar i tänderna, tandvärk eller mörka missfärgningar på tänderna som ser brunaktiga/svarta ut. Vid karies går det till och med ibland att se hålet i den angripna tanden. Ofta får du inga tydliga varningssignaler för karies, som smärta eller hål, och då kan det vara på en röntgenbild hos tandläkaren som problemet upptäcks. Därför är det viktigt att gå på regelbundna tandläkarbesök.

Du kan förebygga karies. Mineralerna i vår saliv, som kalcium och fosfat, kan tillsammans med det skyddande fluoret som finns i tandkrämer och munskölj, hjälpa till att stärka emaljen och skydda tänderna mot frätskador. Fluor hjälper till att förhindra att karies blir värre.

Försök även att undvika att småäta och att göra saker som skadar emaljen. Några exempel är att inte tugga på pennor, öppna förpackningar med tänderna och att undvika tandgnissling eller att pressa tänderna (bita ihop käkarna hårt). Även rökning gör tänderna mer sårbara för skadliga bakterier.

Listerine® erbjuder munskölj som hjälper till att skydda mot karies för att ge starka tänder. Alla munskölj från Listerine® i Sverige innehåller fluor. Om du vill ha ett fluorskölj med extra fluor finns Listerine® Professional Fluoride Plus.

Det hårda ytskiktet på tanden, emaljen, förlorar mineraler när syra regelbundet attackerar tänderna. När en vit fläck visar sig på tanden är det ett tecken på kariesangrepp. Om kariesangreppet inte stoppas, fortsätter emaljen att försvagas då fler och fler mineraler försvinner och ett hål bildas och måste lagas hos tandläkaren.

Tillbaka till toppen

Följ våra 3 tips för att undvika hål i tänderna och slippa kostsamma och obekväma ingrepp hos tandläkaren. TIPS 1: Gå regelbundet till tandläkaren för att få hjälp att stoppa kariesangrepp tidigt, innan det utvecklas till hål. Om det är nödvändigt kan din tandläkare stryka fluor på eventuella utsatta områden på tänderna för att motverka karies. TIPS 2: Använd munvårdsprodukter med fluor, då det är välkänt att ingrediensen skyddar tänderna från karies. Se till att både tandkräm och munskölj innehåller fluor. Alla munskölj från Listerine® i Sverige innehåller fluor, och vi erbjuder även Listerine® Professional Fluoride Plus som är ett fluorskölj med extra fluor för att skydda tänderna från karies. TIPS 3: Begränsa ditt småätande. Varje gång du äter eller dricker något annat än vatten, tillåts bakterier att producera syra som fräter på tandemaljen. Försök att undvika fabrikstillverkade sötsaker som godis, torkad frukt och läsk. Begränsa mängden syra som fräter på tänderna till några få gånger om dagen genom att begränsa antalet mellanmål. Du kan även rengöra munnen efter du ätit, om tandborsten och munsköljet inte finns till tillgängliga, försök att skölja munnen med vatten.

Tillbaka till toppen

Ilningar i tänderna kan uppstå av olika anledningar, och det kan även vara ett tecken på emaljerosion (frätskador) då bakterierna angriper tandytan. Det är alltid bäst att gå till tandläkaren för en professionell undersökning.

Tillbaka till toppen

Fluor är ett viktigt ämne som bromsar nedbrytningen av emaljen när tänderna utsätts för den syraattack som sker när man får i sig socker, det vill säga processen som skapar hål i tänderna. Man får i sig fluor genom dricksvatten och mat (ofta låg halt), men för att få ett extra skydd mot karies är det bra att tillföra fluor genom tandborstning med fluortandkräm och munskölj som innehåller fluor.1 De två vanligaste fluorhalterna i munskölj på svenska marknaden är 0,2% och 0,05%. Världshälsorganisationen, WHO, klargör att halterna är relaterade till användningsfrekvensen, där 0,05% NaF rekommenderas för daglig användning och 0,2% NaF för veckovis användning för individer som löper risk för karies2. Det finns undantag för detta, till exempel kopplat till ökad kariesrisk1, vilket är upp till en tandläkare eller tandhygienist att utvärdera för varje enskild patient. Det finns risker med att få i sig för mycket fluor under tiden då tänderna bildas. Då kan fluor ge upphov till en störning i tandemaljen som kallas dental fluoros. Dental fluoros kännetecknas av vita fläckar eller stråk på tandytan.1 Samtliga munskölj från Listerine® i Sverige innehåller fluor, och för dig som behöver ett extra skydd mot karies finns Listerine® Professional Fluoride Plus, som innehåller 0,1% NaF och har ett lika stort fluorupptag i tandemaljen som ett munskölj med 0,2% fluor.

Tillbaka till toppen