Skip to main content

FRÄSCH ANDEDRÄKT

SÅ UNDVIKER DU DÅLIG ANDEDRÄKT

Alla har haft dålig andedräkt någon gång. Det är inget ovanligt, men det går att undvika. Här är några tips på hur du undviker att hamna i en pinsam situation:

Ta hand om din mun

Bra munhygien är avgörande för att åtgärda dålig andedräkt, men trots det är det inte alla som sköter den. En bra munvårdsrutin hjälper till att minska mängden bakterier som förorsakar den dåliga lukten i din mun. Använd dessutom antibakteriell munskölj två gånger dagligen för att reducera plack.

Tänk på vad du äter

Bland de värsta syndarna är svavelrika livsmedel, som till exempel vitlök och lök, som absorberas i blodet för att sedan dyka upp igen när du andas och pratar. Så, ät mer grönsaker och örter som selleri, morötter och persilja — de innehåller mycket vatten som hjälper till att skölja munnen ren.

Fyll på med vätska

Om du inte har möjlighet att borsta tänderna, använda tandtråd och munskölj efter varje måltid, kan det hjälpa att dricka något för att skölja bort bakterier och matrester innan de hinner orsaka problem. Vatten är bäst. Undvik läsk — allt det överflödiga sockret sätter sig på dina tänder och ditt tandkött, och blandar sig med matresterna vilket leder till dålig andedräkt.

Tugga på rätt saker

Att tugga på ett sockerfritt tuggummi efter maten kan hjälpa till att fräscha upp andedräkten och hålla igång salivflödet så att din mun kan skölja bort bakterier och matrester på ett naturligt sätt.

Så, vill du slippa dålig andedräkt? Se till att borsta tänderna, använda tandtråd och munskölj regelbundet. Listerine® erbjuder flera munskölj som motverkar bakterier som ger dålig andedräkt i upp till 12 timmar. Läs mer om Listerine® Total Care här.

Halitos, även kallad kroniskt dålig andedräkt, är när en person utsöndrar en obehaglig lukt från munnen. Den dåliga andedräkten på morgonen, som de flesta har när de vaknar, är inte halitos. Det är inte heller den tillfälligt illaluktande andedräkten du får efter att ha ätit kryddstark mat. Symtomen på halitos kan vara ihållande lukt som inte försvinner efter tandborstning eller användning av tandtråd och munskölj. Det är ganska vanligt, och kan åtgärdas med bra resultat.

Halitosis är ett hälsoproblem så du bör söka tandläkarvård vid symtom. Det finns många möjliga orsaker till halitosis: hål i tänderna, tandsjukdom, spruckna lagningar och inte helt rena tandproteser är alla tänkbara källor. Eftersom halitos i de flesta fall uppstår inuti munnen, bör första steget vara att se över din teknik när du borstar tänderna och använder munskölj. Att rengöra tänderna är nödvändigt, men det är också viktigt att du fokuserar lite extra på tungan — det är här stora mängder bakterier bor som orsakar dålig andedräkt. Skrapa tungan, och använd sedan tandtråd och munskölj.

Om du inte märker någon förbättring, bör ditt nästa steg vara ett tandläkarbesök. Du behöver inte vara generad eller rädd för att prata med tandvårdspersonalen om dina besvär. De kan sannolikt ställa en diagnos och behandla orsaken till dina besvär med dålig andedräkt.

Tillbaka till toppen

När det kommer till vanor som kan ge dålig andedräkt, är det få som slår tobaksanvändning. Bara rökning i sig kan vara tillräckligt för att ge dålig andedräkt, för att inte tala om riskerna för andra hälsoproblem som det medför. En sockerrik kost hjälper inte heller — de naturliga bakterierna i din mun kommer att frossa i det överflödiga sockret och dekorera dina tänder och tandkött med bakteriebeläggningar. Lågkaloridieter främjar en snabb nedbrytning av kroppsfett, vilket leder till ketoacidos, som ger andedräkten en fruktig lukt. Människor som regelbundet hoppar över måltider löper en annan risk: att tugga hjälper nämligen till att stimulera salivflödet, vilket i sin tur hjälper till att förhindra att din mun blir torr och luktar unket. De som regelbundet andas genom munnen drabbas av muntorrhet som i sin tur leder till dålig andedräkt. Slutligen så kan även stress vara en bidragande orsak till en obehaglig andedräkt.

Tillbaka till toppen

Ja, ihållande dålig andedräkt kan vara en sidoeffekt av andra medicinska tillstånd. En något fruktig andedräkt som varken är särskilt behaglig eller obehaglig är ett tecken på diabetes, medan en stark lukt av ammoniak har kopplats till njursjukdomar.

Munsjukdomar som tandköttsinflammation kan ge dålig andedräkt på grund av den ökade mängden bakterier i munnen. Och muntorrhet, som hämmar salivflödet, gör att munnen inte kan spola bort bakterier och matpartiklar på ett naturligt sätt från dina tänder och tandkött, innan de bryts ner och börjar ruttna.

Om du är orolig för att din dåliga andedräkt kan vara ett tecken på ett allvarligare problem, eller om du bara inte får bukt med den dåliga andedräkten på egen hand genom att borsta tänderna, använda tandtråd och munskölj, så prata med din tandläkare.

Tillbaka till toppen

När en regelbunden munvårdsrutin som att borsta, använda tandtråd och munskölj inte räcker till för att motverka din dåliga andedräkt, kan det vara på tiden att ställa dig själv lite obekväma frågor angående din livsstil och dina vanor. Ett tips för att bli av med dålig lukt i munnen är att se över dina mat- och dryckesvanor. Sockerrik kost och viss mat som vitlök, lök och mat med lågt pH-värde såsom apelsiner och tomater kan bidra till dålig lukt i munnen. Sockerrik mat skapar en optimal miljö i din mun för bakterier som orsakar dålig andedräkt. Se även upp för matrester som fastnar mellan tänderna, eftersom bakterier som ger dålig andedräkt kan livnära sig på matresterna. Din dryckeskonsumtion bör också tas i beaktning, då både kaffe och alkohol orsakar muntorrhet när salivproduktionen minskar, vilket gör att eventuella matpartiklar som finns kvar efter den senaste måltiden börjar brytas ner i din mun.

Tillbaka till toppen

Ja och nej. Eftersom dålig andedräkt ofta orsakas av muntorrhet, kan tugga på sockerfritt tuggummi vara ett bra sätt att få fart på salivproduktionen. Saliv hjälper inte bara till med att skölja bort bakterier, men lotsar även ut ovälkomna matpartiklar ur din mun innan de börjar brytas ner. Godis och sugtabletter som är fullproppade med socker, däremot, kommer inte att hjälpa. De kanske döljer lukten, men de kommer inte att ta bort bakterierna som orsakar den dåliga andedräkten. Sockerrik mat är nämligen den mat som bakterierna vill ha för att producera syror, vilket i sin tur kan leda till karies.

Tillbaka till toppen

Xerostomi, även kallad muntorrhet, uppstår vanligen när salivproduktionen minskas. Det kan också leda till dålig andedräkt. Varför? Den naturliga saliven som helt plötsligt försvann har ett jobb att sköta – nämligen att skölja bort bakterier och partiklar av matrester från din mun. Utan saliven som spolar bort dem, börjar bakterierna och resterna att brytas ner, och det uppstår en obehaglig lukt. Det finns många saker som kan orsaka muntorrhet. Vissa mediciner kan minska salivproduktionen. Det kan även strålbehandling, diabetes och att andas genom munnen. Om det inte åtgärdas kan muntorrhet leda till karies. Att tugga sockerfritt tuggummi kan hjälpa till att stimulera saliv utan att tänderna blir täckta av onödigt socker. Andra enkla hjälpmedel mot muntorrhet kan vara att dra ner på koffeinet och dricka mycket vatten.

Tillbaka till toppen

Det viktigaste du kan göra är att se över din munvårdsrutin. Fråga dig själv: "Borstar jag tänderna, använder tandtråd och munskölj regelbundet?" Om svaret är nej, är det nog en bra idé att börja. Kom ihåg att inte bara fokusera på dina tänder eftersom tandborstning bara når 25% av din mun. Ge även din tunga och tandkött uppmärksamhet eftersom matpartiklar och bakterier kan samlas där och orsaka dålig andedräkt. Listerine® når nästan 100% av munnen, och är därför en effektiv del av en god munvårdsrutin.

Se även över din livsstil och matkonsumtion, till exempel rökning och viss mat orsakar dålig andedräkt. För att förebygga muntorrhet (som orsakar dålig andedräkt) och ta bort matpartiklar är det bra att dricka mycket vatten som sköljer bort matpartiklar innan de bryts ner, och att tugga sockerfritt tuggummi som hjälper till att producera saliv. Om du gör allt ovan men ändå upplever att den dåliga andedräkten inte försvinner kan det vara dags att ringa din tandläkare.

Tillbaka till toppen

Eftersom diabetes gör att blodsockernivån pendlar kan det bidra till att munnen blir mer sårbar för parodontit som orsakar dålig andedräkt. Den extra glukosen på dina tänder och tandkött ökar bakteriemängden, vilket kan leda till tandköttssjukdom. Diabetes kan också orsaka ketoacidos, vilket innebär att kroppen använder fetter i stället för glukos om det finns för lite insulin i blodet. Detta leder till att ketoner produceras som restprodukt och ger andedräkten en sötaktig lukt.

Tillbaka till toppen