Ilningar

Vad är ilningar i tänderna?

 

Upp till 57 % av befolkningen lider av ilningar i tänderna.
Ilningar i tänderna är korta, skarpa smärtor från blottlagt dentin som uppstår på grund av olika stimuli som värme, kyla, syrlig mat, sötsaker eller mekanisk belastning.  Förekomsten ökar i 20–50-årsåldern. Oavsett om obehagen bara uppstår ibland eller varje dag blir det smärtsamt för den drabbade att äta och dricka.

 

 

 

 

Orsaker till ilningar i tänderna:

Dentin är en av strukturerna i en tand. Det består av tusentals mikroskopiska rörformiga strukturer (kanaler) som leder in till pulpan där nerverna finns. I en frisk mun är dentinet täckt av tandkött eller emalj. Dålig eller felaktig munhygien eller åldrande (bland annat) kan leda till att tandköttet drar sig tillbaka, vilket leder till att dentinytorna och -kanalerna blottas. När de blottlagda dentinkanalerna utsätts för värme, kyla, syra eller socker ökar flödet av vätskan i dem och överförs till nervändarna som sitter i pulpan. Detta resulterar i en plötslig, skarp smärta.

 


Office:
Johnson & Johnson Consumer Nordic
Frösundaviks allé 1, 169 50 Solna, Sweden
Denna webbplats styrs uteslutande av gällande svenska lagar och förordningar. Se vår sekretesspolicy. Användningen av denna webbplats utgör ett medgivande av tillämpningen av sådana lagar och förordningar och av vår sekretesspolicy. Din användning av informationen på denna webbplats sker på villkoren i vårt rättsliga meddelande. För information om användningen av cookies se vår cookiepolicy. 

© McNeil Sweden AB 2014. Den här webbplatsen är publicerad av McNeil Sweden AB, som ensamt har ansvaret för innehållet. Webbplatsen är avsedd för besökare från Sverige. Senast uppdaterad: November 26, 2015